fischer180_Robert NickelsbergGetty Images_troops leave afghanistan Robert Nickelsberg/Getty Images

Duisternis over Kaboel

BERLIJN – Het Afghaanse drama nadert zijn einde, althans wat de westerse strijdkrachten betreft. Precies twee decennia na de aanslagen van Al Qaida op het World Trade Center in New York City zullen, als de Amerikaanse president Joe Biden zich aan zijn tijdschema houdt, de laatste westerse troepen Afghanistan op 11 september 2021 verlaten. De oorlog moest op een gegeven moment wel afgelopen zijn. Maar na al dat bloedvergieten zullen velen zich afvragen wat er nu eigenlijk bereikt is, áls er al iets bereikt is.

Hoewel het terreurnetwerk van Al Qaida door de oorlog is verzwakt, is het niet vernietigd. De Verenigde Staten hebben de leider van de groep, Osama bin Laden, opgespoord en gedood, en de Taliban uit Kaboel verdreven. Maar buiten de hoofdstad en enkele andere gebieden is de Taliban sterker dan ooit – en klaar om de macht te heroveren zodra de westerse troepen vertrekken.

Het radicale islamitische terrorisme is noch militair noch ideologisch verslagen en blijft een constante bedreiging voor het Westen. Na al die jaren heeft Afghanistan nog steeds geen stabiele bestuursstructuren die in staat zijn het binnenlands terrorisme, de corruptie en de drugshandel te bestrijden, laat staan de Afghaanse samenleving uitzicht te bieden op een vreedzamere, welvarender toekomst. De stabiliteit in de regio zal na de westerse terugtrekking waarschijnlijk fragieler zijn dan nu het geval is.

https://prosyn.org/X9oIkpMnl