torero3_Philipp Schulzepicture alliance via Getty Images_robotics farming Philipp Schulze/picture alliance via Getty Images

De tweede groene revolutie wordt digitaal

ROME – Landbouw is een van de oudste en meest ingrijpende ondernemingen ter wereld. Voldoen aan de groeiende vraag naar voedsel van de wereldbevolking – die tegen 2050 naar schatting tien miljard mensen zal bedragen – in een klimaat dat steeds sneller verandert, is een ongekende krachttoer die menselijk vernuft, goed bestuur en technologie vereist.

De laatste keer dat de landbouwsector een dergelijke seismische verandering onderging, was toen nieuwe technologieën, zoals hoogproductieve tarwe- en rijstzaden, chemische meststoffen en irrigatietechnologieën, in de jaren zestig het startschot gaven voor de Groene Revolutie. In de daaropvolgende drie decennia verdubbelde de graanproductie in het dikwijls door hongersnoden getroffen Azië en werden tarwe en rijst goedkoper, hoewel de bevolking in die periode met zestig procent toenam.

Helaas bracht de Groene Revolutie tal van milieukosten met zich mee. Lakse regelgeving en genereuze subsidies maakten meststoffen en pesticiden goedkoop, en boeren zonder opleiding gebruikten ze overmatig, waardoor de bodem beschadigd en de waterwegen vervuild raakten. Naarmate nieuwe gewassen de overhand kregen, gingen traditionele plantensoorten verloren, wat bijdroeg aan het verlies aan biodiversiteit.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/WLiz7TXnl