stiglitz299_Marcos BrindicciGetty Images_argentina covid Marcos BrindicciGetty Images

Argentinië's COVID-wonder

NEW YORK – Hoewel COVID-19 iedereen hard heeft getroffen, is het geen ʻgelijke kansenʼ-ziekte geweest. Het virus vormt een grotere bedreiging voor diegenen die reeds in slechte gezondheid verkeren, waarvan velen zich bevinden in arme landen met zwakke volksgezondheidsstelsels. Bovendien kan niet elk land een kwart van zijn bbp besteden aan de bescherming van zijn economie, zoals de Verenigde Staten hebben gedaan. Ontwikkelingslanden en opkomende economieën hebben te kampen met zware financiële en fiscale beperkingen. En als gevolg van het vaccinnationalisme (het hamsteren door rijke landen) hebben zij moeten schooien voor de doses die zij konden krijgen.

Wanneer landen zulke acute pijn lijden, treft ambtsdragers vaak meer blaam dan ze verdienen. Het resultaat is dikwijls een politiek die alleen maar meer verdeeldheid zaait en het aanpakken van de echte problemen nog moeilijker maakt. Maar ondanks het feit dat de kaarten ongunstig voor hen zijn geschud, zijn sommige landen erin geslaagd zich krachtig te herstellen.

Neem Argentinië, dat zich al in een recessie bevond toen de pandemie toesloeg, wat voor een groot deel te wijten was aan het economisch wanbeleid van voormalig president Mauricio Macri. Iedereen had deze film al eens gezien. Een rechtse, bedrijfsvriendelijke regering had het vertrouwen gewonnen van de internationale financiële markten, die er dan ook gretig geld in staken. Maar het beleid van de regering bleek meer ideologisch dan pragmatisch, en diende de rijken in plaats van de gewone burgers.

https://prosyn.org/qO5BYtanl