boskin74_Alex WongGetty Images_biden neera tanden Alex Wong/Getty Images

Wat het presidentschap van Joe Biden betekent voor het economisch beleid van de VS

STANFORD – De economische beleidsagenda van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden wijkt duidelijk af van die van president Donald Trump. Maar Bidens mogelijkheden om zijn ideeën uit te voeren zal afhangen van drie factoren: de uiteindelijke samenstelling van de Senaat; zijn vermogen om te leren van eerdere successen en mislukkingen (niet in de laatste plaats het historisch bloedeloze herstel van het Obama-tijdperk); en de vraag of de Amerikaanse economie een groeischok kan vermijden.

Biden won bij de verkiezingen in november met gemakde zogenoemde ʻpopular voteʼ (de meerderheid van het aantal uitgebrachte stemmen), en net als bij Trump in 2016 leverden kleine meerderheden in verscheidene ʻswingstatesʼ hem een comfortabele overwinning op in het college van kiesmannen. Maar ondanks het feit dat ze veel minder geld uitgaven dan de Democraten behaalden de Republikeinen verrassende winsten in het Huis van Afgevaardigden en de parlementen van diverse staten. Uit exitpolls bleek dat de kiezers zich vooral zorgen maakten over de economie, de werkgelegenheid en de COVID-19-pandemie. Nu zelfs de kiezers in Californië hebben geweigerd de positieve discriminatie in ere te herstellen of de vastgoedbelasting voor ondernemingen te verhogen, blijken de verkiezingen eerder tot een Republikeinse ʻrode rimpelingʼ dan tot een Democratische ʻblauwe golfʼ te hebben geleid.

Om de controle over de Senaat in handen te krijgen – waarbij de nieuwe vice-president Kamala Harris de beslissende stem kan uitbrengen – zullen de Democraten de tussentijdse verkiezingen op 5 januari voor twee Senaatszetels in Georgia moeten winnen. Als dat niet lukt zal de agenda van Biden wezenlijk worden ingeperkt, waardoor hij ofwel een compromis zal moeten sluiten met de Republikeinen in de Senaat, ofwel zijn toevlucht zal moeten nemen tot executive orders en dictaten, zoals Obama en Trump.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading and receive unfettered access to all content, subscribe now.

Subscribe

or

Unlock additional commentaries for FREE by registering.

Register

https://prosyn.org/oKB7kGunl