GettyImages-1233578106 MARCUS YAM / LOS ANGELES TIMES

Biden hadde rett

WASHINGTON, DC – Det har vært uutholdelig å se at Taliban i løpet av noen måneder har valset over Afghanistan og rasert tjue års innsats fra det afghanske folk og det internasjonale samfunnet for å bygge opp en anstendig, trygg og velfungerende stat. Taliban fullførte praktisk talt den sjokkerende erobringen av landet på søndag da de rykket inn i Kabul og drev president Ashraf Ghani på flukt.

Talibans bokstavelig talt uimotsagte overtagelse av Afghanistan reiser åpenbare spørsmål om hvor klokt det var av USAs president Joe Biden å trekke USA og koalisjonsstyrkene ut av landet. Paradoksalt nok bekrefter imidlertid Talibans raske og enkle fremrykning at Biden tok den rette avgjørelsen – og at han ikke bør endre kurs.

Ineffektiviteten og kollapsen i Afghanistans militære og styrende institusjoner underbygger i stor grad Bidens skepsis til at USA-ledede innsats for å støtte opp under styresmaktene i Kabul ville bli i stand til å stå på egne bein noen gang. Det internasjonale samfunnet har brukt nesten tjue år, mange tusen menneskeliv og billioner av dollar på å hjelpe Afghanistan – slå ned al-Qaida, tvinge Taliban til retrett, støtte, lære opp og utstyre det afghanske militæret, styrke styrende institusjoner og investere i det sivile samfunnet i landet.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/YHWXu3onb