polman2_Sean GallupGetty Images_wind energy Sean Gallup/Getty Images

Een bedrijfsmodel voor duurzaamheid

LONDEN – In een recent rapport heeft het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) gewaarschuwd dat zonder “snelle en verreikende” veranderingen van de manier waarop grond, energie, industrie, gebouwen, transport en steden worden beheerd, de schade aan onze planeet onomkeerbaar zou kunnen zijn. De boodschap was duidelijk: we hebben een gezamenlijke inspanning op mondiale schaal nodig om onze huidige marsroute te kunnen wijzigen. En gezien het feit dat veel van de zwaarste duurzaamheidsproblemen waar de wereld voor staat verbonden zijn met de manier waarop er zaken wordt gedaan, is de enige behoedzame weg voorwaarts het veranderen van dat zakendoen.

Dit kan als een enorme opgave klinken, maar we hebben al een raamwerk dat als richtsnoer voor de transitie kan dienen: de Sustainable Development Goals (Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen, SDGs) van de Verenigde Naties. De SDGs, in september 2015 door 193 landen aanvaard, zijn bedoeld om in 2030 een “duurzamere toekomst voor allen” te bewerkstelligen. Dit zal ook een beter ondernemingsklimaat mogelijk maken. De Business and Sustainable Development Commission heeft berekend dat het halen van de SDGs tegen het einde van het komende decennium zo'n $12 bln en 380 miljoen arbeidsplaatsen aan de mondiale economie kan toevoegen.

Nu er zo veel te winnen is – en zo veel te verliezen als er niets gebeurt – begint de privésector zich te richten op het verband tussen winst en duurzaamheid. Volgens het jongste Responsible Business Trends report van de Ethical Corporation heeft 69% van de geënquêteerde bedrijfsfunctionarissen gezegd dat zij de SDGs in hun strategieën aan het integreren zijn. Tegelijkertijd is het aantal bedrijven dat een B Corp Certification ontvangt – waarin de sociale en ecologische prestaties van een bedrijf worden gemeten – de afgelopen jaren gestegen.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/lZmKanpnl