otorbaev5_Yuji Sakai_Getty Images_central asia Yuji Sakai/Getty Images

Central Asia’s Afghan Route to Prosperity

BISJKEK – Voor het eerst in eeuwen is er een kans om Centraal- en Zuid-Azië met elkaar te verbinden via moderne transport- en energiecorridors, dwars door Afghanistan. Als deze projecten eenmaal zijn voltooid, zou dat de veiligheid in Eurazië veranderen, de regionale economische activiteit aanzienlijk doen toenemen en mogelijk eindelijk vrede brengen in Afghanistan. Zij zouden zelfs de Grote Zijderoute nieuw leven kunnen inblazen.

Vooruitgang bij de geplande projecten zou daarom interessant moeten zijn voor de invloedrijke buurlanden van de regio – Rusland, China en India – en voor de Verenigde Staten, die de afgelopen twintig jaar minstens twee biljoen dollar in Afghanistan hebben gestoken. Maar het grootste deel van de wereld beschouwt Centraal-Azië als terra incognita, en heeft tot dusver weinig aandacht besteed aan belangrijke recente ontwikkelingen.

In februari bijvoorbeeld bezocht de Oezbeekse minister van Buitenlandse Zaken Abdulaziz Kamilov drie Centraal-Aziatische landen – Kazachstan, Turkmenistan en Tadzjikistan – om zich te verzekeren van hun steun voor transportprojecten met Afghanistan en Zuid-Aziatische landen. Kamilov maakte zijn reis op aandringen van de Oezbeekse president Sjavkat Mirzijojev, die in zijn boodschap van 29 december aan het parlement van het land de samenwerking met Zuid-Azië en de bevordering van de vrede in Afghanistan als zijn belangrijkste regionale prioriteiten noemde.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/895TvfMnl