davies74_ Richard Baker  In Pictures via Getty Images_bank Richard Baker In Pictures via Getty Images

Zet de centrale bankiers op hun plaats

LONDEN – Op de Forbes-lijst van ’s werelds machtigste mensen in 2012 stond Ben Bernanke, destijds voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve (de Fed, het federale stelsel van Amerikaanse centrale banken), op de zesde plaats, terwijl Mario Draghi, destijds voorzitter van de Europese Centrale Bank, op de achtste plaats figureerde. Zij stonden beiden boven de Chinese president Xi Jinping. Toen de wereldeconomie worstelde met de nasleep van de mondiale financiële crisis die in 2008 begon, en met die van zijn Europese neefje, de crisis in de eurozone, zaten de centrale banken aan het stuur en voerden ze kwantitatieve versoepelingen door alsof er geen morgen bestond. Ze waren, zoals vaak werd gezegd, ʻthe only game in town.ʼ Maar zelfs in die tijd meenden sommigen al dat er een element van grootheidswaanzin in de verheffing van hun status zat.

Deze keer is het anders. Hoewel de centrale banken aan de lopende band obligaties blijven opkopen, is het begrotingsbeleid het belangrijkste antwoord op de COVID-19-pandemie. In de Verenigde Staten hebben president Joe Biden en het Congres de leiding genomen. In de Europese Unie vormt de Recovery and Resilience Facility van de Europese Commissie de kern van het Next Generation EU-plan ter waarde van 750 miljard euro, terwijl in het Verenigd Koninkrijk kanselier Rishi Sunak met cheques strooit.

Zijn de centrale bankiers dan niet teleurgesteld, nu zij de tweede viool moeten spelen ten opzichte van de ministeries van Financiën, een positie in het orkest die slechts weinigen ambiëren?

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading and receive unfettered access to all content, subscribe now.

Subscribe

or

Unlock additional commentaries for FREE by registering.

Register

https://prosyn.org/SoKczzJnl