davies77_THOMAS LOHNESAFP via Getty Images_christine lagarde speech THOMAS LOHNESAFP via Getty Images

Het wanbeheer van de inflatieverwachtingen

EDINBURGH – Van centrale bankiers wordt niet verlangd dat zij grote woordkunstenaars zijn. Het vermogen om elegante paragrafen te schrijven staat normaal gesproken niet in hun functieomschrijving. Tot voor kort hanteerden veel vooraanstaande monetaire beleidsmakers het principe ʻzo min mogelijk gezegd, zo snel mogelijk hersteld.ʼ Montagu Norman, van 1920 tot 1944 de gouverneur van de Bank of England (BoE), leefde volgens het motto ʻnooit uitleggen, nooit verontschuldigen.ʼ Ook de voormalige voorzitter van de Federal Reserve (het federale stelsel van Amerikaanse centrale banken, kortweg de Fed), Alan Greenspan, merkte ooit trots op dat hij ʻgeleerd had heel incoherent te mompelen.ʼ

Maar die opvattingen zijn nu passé. Hoge ambtenaren van de BoE hielden in de jaren negentig gemiddeld slechts dertien toespraken per jaar. Het afgelopen decennium waren dat er ruim tachtig, en de tendens is stijgend. Een soortgelijk patroon kan worden waargenomen bij andere centrale banken.

Dat is niet omdat centrale bankiers er nu naar verlangen publieke figuren te zijn; privé zouden velen de voorkeur geven aan de aanpak van Norman. Maar men denkt dat een inflatiestreefcijfer beter werkt door een duidelijk en geloofwaardig beheer van de verwachtingen. Overtuig economische actoren ervan dat u uw doel meestal zult bereiken, en zij zullen een deel van het werk voor u doen door hun looneisen te matigen en de prijzen stabiel te houden.

https://prosyn.org/bvp5zs3nl