fischer169_JASON LEEAFP via Getty Images_us china talks Jason Lee/AFP via Getty Images

De toekomst van de mondiale macht

BERLIJN – De COVID-19-pandemie is de eerste werkelijk mondiale crisis van de 21e eeuw. De enige moderne historische parallellen voor de economische ontwrichting, teweeggebracht door een microscopische ziekteverwekker, zijn de twee wereldoorlogen van de afgelopen eeuw.

Het begin van de Eerste Wereldoorlog, in augustus 1914, maakte niet alleen een einde aan een lange periode van vrede, maar onderbrak ook een eerdere episode van economische integratie en mondialisering. Terwijl regeringen in de hele wereld nieuwe protectionistische agendaʼs nastreefden, stortte de economische groei over de hele linie in. Een generatie later volgde een nieuwe wereldoorlog, waarna de Koude Oorlog onmiddellijk begon.

De wereld en de mondiale politiek zagen er heel anders uit aan het einde van deze periode van voortdurende conflicten en machtspolitiek, van 1914 tot 1989, dan aan het begin ervan. Voorafgaand aan de Eerste Wereldoorlog was het British Empire de dominante economische en militaire macht. Na de Tweede Wereldoorlog werd Groot-Brittannië voorbijgestreefd door de Verenigde Staten, waarvan de hegemoniale positie nog verder werd versterkt na de ineenstorting van de Sovjet-Unie.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/vtF3dE5nl