skidelsky187_Getty Images_gpt-4 Getty Images

Sluipenderwijs richting Dystopia

LONDEN – Nu beleggers miljarden dollars storten in startups op het gebied van kunstmatige intelligentie, begint de AI-gekte op een speculatieve zeepbel te lijken die verwant is aan de Nederlandse tulpenmanie van de jaren dertig van de zeventiende eeuw en de South Sea Bubble van begin achttiende eeuw. En net als die episodes lijkt de AI-manie af te stevenen op een onvermijdelijk fiasco. In plaats van nieuwe activa te creëren, dreigt zij slechts bergen schulden achter te laten.

De huidige AI-hype wordt gevoed door het geloof dat grote taalmodellen zoals het onlangs uitgebrachte GPT-4 van OpenAI in staat zullen zijn inhoud te produceren die nauwelijks te onderscheiden isvan door mensen geproduceerde output. Beleggers gokken erop dat geavanceerde generatieve AI-systemen moeiteloos tekst, muziek, afbeeldingen en video’s in elke denkbare stijl zullen creëren in antwoord op eenvoudige gebruikersaanwijzingen.

Te midden van het groeiende enthousiasme voor generatieve AI groeit echter ook de bezorgdheid over de mogelijke gevolgen voor de arbeidsmarkt. In een recent rapport van Goldman Sachs over de ‘potentieel grote’ economische effecten van AI wordt geschat dat maar liefst driehonderd miljoen banen geautomatiseerd dreigen te worden, waaronder veel banen van goed geschoolde werknemers.

https://prosyn.org/plxo7YInl