goldberg8_iStock Getty Images Plus_covid stock market iStock / Getty Images Plus

Problemet med COVID-konvergens

NEW HAVEN – Det er bred enighet om at koronapandemien har økt ulikheten i mange land. Langt færre har kommentert hvordan COVID-19 har påvirket ulikheten mellom land. Den har beveget seg i motsatt retning fordi viruset har hatt uforholdsmessig negativ innvirkning på de avanserte økonomiene.

Tidlig i pandemien trodde mange at de fattigere landene ville bli rammet mye hardere enn de rike. I en meningsmåling blant økonomiske eksperter (Initiative on Global Markets’ Economic Experts Panel) i mai 2020, trodde et flertall at «den økonomiske skaden fra viruset og nedstengingene til slutt ville ramme lav- og mellominntektslandene uforholdsmessig hardt». Politiske beslutningstakere mente noe tilsvarende. Lederen av Det internasjonale pengefondet, Kristalina Georgieva, kom med følgende uttalelse i april: «i likhet med at helsekrisen rammer de sårbare menneskene hardest, rammer den økonomiske krisen de sårbare landene hardest».

Antagelsen var at lav- og mellominntektsland ville lide av manglende kapasitet i helsesektoren og mangel på økonomiske ressurser. Men tallene sier noe annet. I et notat publisert i juni 2020, påpeker Tristan Reed fra Verdensbanken og jeg at koronadødsfall per million innbyggere var vesentlig høyere i høyinntektsland enn i mellom- og lavinntektsland, selv om vi ser bort fa Kina. Forløpet til pandemien var påfallende ulikt i land med ulikt inntektsnivå.

https://prosyn.org/nhC8Q2Pnb