ghosh39_LUIS ROBAYOAFP via Getty Images_covidpoverty Luis Robayo/AFP via Getty Images

Apokalypse eller samarbeid?

NEW DELHI – Apokalypsen skjer nå. Det er den brutale sannheten nå som vi er blitt rammet av både covid-19 og klimaendringer. Pandemien vil neppe ebbe ut på mange år, for dette viruset muterer til stadig lettere overførbare varianter som er resistente mot medisiner. Og klimakatastrofen er ikke lenger «nært forestående», men utspiller seg i sanntid.

Den siste rapporten fra FNs klimapanel – hvis vurderinger går forut for de ekstreme klimahendelsene det siste året – forteller oss at visse drastiske og uheldige klimaendringer nå er blitt irreversible. De vil påvirke alle områder i verden, slik de siste hetebølgene, skog- og gressbrannene og oversvømmelsene viser. De vil også påføre mange av artene i naturen store skader og påvirke mulighetene og leveforholdene til menneskelivet negativt.

Hvis vi skal klare å holde fremtidig global oppvarming på et håndterbart nivå (selv om vi ikke klarer å holde oss under målet til klimaavtalen i Paris på 1,5 °C), vil det kreve massiv innsats som inkluderer brå økonomiske og politiske snuoperasjoner i alle land. Det vil bli av avgjørende betydning at vi får store endringer i den globale juridiske og økonomiske arkitekturen.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/7MtlshYnb