boskin70_JASON CONNOLLYAFP via Getty Images_coronavirusUSlockdownprotest Jason Connolly/AFP via Getty Images

De balanceerkunst rond COVID-19

STANFORD – Gedurende lange tijd, naarmate de uitgaven aan gezondheidszorg een steeds groter deel van het Amerikaanse bbp gingen opslorpen, heb ik gekscherend gezegd dat gezondheidszorgeconomen macro-economen aan het worden waren, en dat macro-economen gezondheidszorgeconomen moesten worden. Helaas is die grap inmiddels werkelijkheid geworden. De Amerikaanse en de wereldeconomie ondergaan nu de diepste inzinking sinds de Grote Depressie, als gevolg van de lockdowns om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan en te voorkomen dat ziekenhuizen overspoeld worden door patiënten. Burgers zitten vast in hun huizen en slechts ʻessentiëleʼ diensten – voedsel, nutsvoorzieningen, gezondheidszorg, politie en dergelijke – functioneren nog.

Volgens de meest recente voorspellingen van het Internationale Monetaire Fonds zal de Amerikaanse economie dit jaar met bijna 6% krimpen (tegen een krimp van ongeveer 7% in de eurozone en 5% in Japan). Particuliere voorspellers voorzien intussen een geannualiseerde inzinking in het tweede kwartaal in de VS van maar liefst 40%, met een terugkeer naar groei in het derde kwartaal.

Als de overheid niet biljoenen dollars zou uitgeven om bedrijven draaiende te houden, de salarissen van werknemers te kunnen uitbetalen en inkomens op aanvaardbare niveaus te houden, zou de schade nog ernstiger zijn. Niettemin is de Amerikaanse werkloosheid naar het hoogste peil in ruim zeventig jaar gestegen.

https://prosyn.org/eegAzyhnl