rogoff202_ Peter MacdiarmidGetty Images_tunnel digger Peter Macdiarmid/Getty Images

Moet er meer in infrastructuur geïnvesteerd worden?

CAMBRIDGE – Het bemoedigende nieuws over effectievere anti-virale therapieën en veelbelovende vaccins wakkert het voorzichtige optimisme aan dat de rijke landen de COVID-19-pandemie tegen het einde van 2021 in ieder geval zouden moeten kunnen temmen. Maar voorlopig blijft, nu een meedogenloze tweede golf zich over de hele wereld verspreidt, brede en robuuste noodhulp essentieel. Overheden moeten de staatsschuld verder laten stijgen om de ramp te verzachten, ook al zijn er kosten op de langere termijn. Maar waar moet de nieuwe groei, die in de geavanceerde economieën al vóór de pandemie lauw was, vandaan komen?

Macro-economen van alle soorten en maten zijn het er in grote lijnen over eens dat productieve infrastructuuruitgaven welkom zijn na een diepe recessie. Ik ben het daar lang mee eens geweest,  althans voorzover het ging om echt productieve projecten. Toch zijn de uitgaven aan infrastructuur in de geavanceerde economieën al tientallen jaren schoksgewijs aan het dalen (China, dat zich in een heel ander ontwikkelingsstadium bevindt, is natuurlijk een ander verhaal.) Zo gaven de Verenigde Staten in 2017 slechts 2,3 procent van het bbp (441 miljard dollar) uit aan transport- en waterinfrastructuur, een lager percentage dan ooit sinds het midden van de jaren vijftig.

Wellicht staat deze terughoudendheid om in infrastructuur te investeren op het punt om te verdwijnen. De nieuwe president van de VS, Joe Biden, heeft beloofd van dit soort investeringen een prioriteit te zullen maken, met een sterke nadruk op duurzaamheid en het bestrijden van de klimaatverandering. Het door de Europese Unie voorgestelde stimuleringspakket van 1,8 biljoen euro – bestaande uit het nieuwe zevenjarige budget van 1,15 biljoen euro en het herstelfonds Next Generation EU van 750 miljard euro – kent een belangrijke infrastructuurcomponent, die met name ten goede zal komen aan de economisch zwakkere zuidelijke lidstaten. En de Britse minister van Financiën, Rishi Sunak, heeft een ambitieus infrastructuurinitiatief van 100 miljard pond gelanceerd, met inbegrip van de oprichting van een nieuwe nationale infrastructuurbank.

https://prosyn.org/Ugn7V0bnl