duer1_ LILLIAN SUWANRUMPHAAFP via Getty Images_plasticpollutionriverbangkokcoronavirus Lillian Suwanrumpha/AFP via Getty Images

De plastic-pandemie

SINGAPORE – Het valt niet te ontkennen dat plastic voor eenmalig gebruik van levensbelang is geweest in de strijd tegen COVID-19, vooral voor gezondheidszorgwerkers in de frontlinie. Het heeft ook de naleving van social distancing-regels vergemakkelijkt, door de levering aan huis mogelijk te maken van basisproducten, met name voedsel. En het kan hebben geholpen besmettingen tegen te gaan, door in veel steden herbruikbare koffiebekers en boodschappentassen te vervangen, uit angst dat het virus erop zou blijven zitten.

Maar alom gedeelde fotoʼs van plastic zakken met medisch afval die zich buiten ziekenhuizen opstapelen, en van gebruikte persoonlijke beschermingsmiddelen die ronddrijven in kustwateren en aanspoelen op de stranden van de wereld, tonen opnieuw aan dat er ook een keerzijde is aan het gebruik van dit soort plastics. Als we niet voorzichtig zijn kan het kortetermijndenken tijdens de pandemie leiden tot een nog grotere calamiteit op het gebied van het milieu en de volksgezondheid in de toekomst.

Uiteraard was de verspreiding van plastic afval – en de daarmee gepaard gaande vervuiling van de mondiale waterwegen – al vóór de COVID-19-pandemie een belangrijke zorg voor een steeds groter wordend deel van de wereldbevolking, waarbij er op beleidsmakers, bedrijven en internationale organisaties als de Verenigde Naties werd aangedrongen om actie te ondernemen. Sommige nationale en lokale overheden hebben plastic voor eenmalig gebruik belast en verboden (hoewel ze niet allemaal hun beloftes zijn nagekomen). Grote bedrijven hebben in milieuvriendelijker verpakkingen geïnvesteerd.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/Dl2UXGfnl