rodrik200_PetmalGetty Images_sustainablefinance Petmal/Getty Images

Bedre styring for en sunnere økonomi

CAMBRIDGE – Vi er nå vitne til omfattende økonomiske endringer i verden. For å takle disse på en god måte, trenger vi virkningsfulle tiltak på mange fronter. Vi må håndtere klimaendringene, sikre folkehelsen og gjenoppbygge middelklassen ved hjelp av gode jobber og innovasjon. Men er myndighetene våre i stand til å takle disse problemene?

Svært mange er skeptiske til at offentlige myndigheter skal klare å lede an og oppnå positive resultater. Det kan være gode grunner til å betvile myndighetenes evne til dette. Polarisering og autoritær populisme — som er gjensidig selvforsterkende — dominerer i stadig større grad det offentlige rommet i mange land og svekker disse landenes evne til kollektiv handling, både nasjonalt og internasjonalt, for å håndtere felles problemer.

En annen og mer langvarig bekymring er at myndigheter verken har tilstrekkelig med informasjon eller den nødvendige kapasiteten til å oppnå strukturelle endringer i økonomien som er positive for samfunnsutviklingen. Et velkjent argument er som følger: Dersom man gir myndighetene for mye makt, vil de styre ressursbruken i feil retning og fremme særinteresser — fordi særinteressene «kaprer» myndighetsorganene. Dette er et argument som står sentralt i den nyliberale tenkningen. Og dersom et nytt paradigme — som produktivisme — skal kunne ta over for nyliberalismen, må dette argumentet overvinnes.

https://prosyn.org/06K3owknb