borrell10_Photo by Ivan RomanoGetty Image_g20 Photo by Ivan RomanoGetty Image

Een grote stap vooruit voor wereldwijde fiscale rechtvaardigheid

BRUSSEL – Het multilateralisme wordt de afgelopen jaren in het defensief geduwd. In een wereld die meer multipolair is dan multilateraal, lijken landen tegenwoordig liever met elkaar te concurreren dan samen te werken. Het recente mondiale akkoord om de internationale vennootschapsbelasting te hervormen is echter een welgekomen teken dat het multilateralisme niet dood is.

Toch kunnen we het ook niet springlevend noemen. Hoewel de mondialisering zich tijdens de COVID-19-pandemie heeft doorgezet – zij het ongelijkmatiger en in weerwil van het groeiende gevoel van isolement onder mensen – wordt onderlinge afhankelijkheid steeds meer een bron van conflict. Zelfs zogenaamde soft power wordt als wapen ingezet: vaccins, data en technologische normen komen allemaal ten dienste te staan van de politieke concurrentie.

De wereld wordt er ook minder vrij op. De democratie zelf staat onder druk en er woedt een hevige strijd in het discours over de vraag welk politiek en economisch systeem de burger het beste dient.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/cqgBTcgnl