fischer201_SAMEER AL-DOUMYAFP via Getty Images_ukrainewarprotest Sameer Al-Doumy/AFP via Getty Images

Europa getransformeerd

BERLIJN – Volgende maand zal de gewelddadige aanval van Rusland op buurland Oekraïne een jaar hebben geduurd. Het plan van de Russische president Vladimir Poetin voor een snelle ‘speciale militaire operatie’ – een ‘Blitzkrieg’ – is mislukt door het onverzettelijke verzet van Oekraïne, de eensgezinde steun van het Westen voor de verdediging van het land en de incompetentie van Rusland zelf.

In plaats van een snelle militaire overwinning, uitmondend in een regimewisseling, is de ‘speciale operatie’ van Poetin ontaard in een positionele oorlogsvoering. Zelfs na een jaar kan niemand met zekerheid zeggen wanneer en hoe de oorlog zal eindigen. Waarschijnlijk zal hij nog enige tijd doorgaan en nog veel meer slachtoffers eisen. Toch is het moeilijk een scenario te bedenken waarin Rusland nog steeds zijn hoofddoel kan bereiken, namelijk de eliminatie van Oekraïne als soevereine, onafhankelijke staat.

Zolang de NAVO en haar lidstaten Oekraïne militair en economisch blijven steunen en zolang het Oekraïense volk vastberaden blijft, zal Rusland zijn oorlogsdoelen niet bereiken. Dit besef lijkt langzaam door te dringen tot het Kremlin, dat zijn aanvallen op de Oekraïense infrastructuur heeft opgevoerd en honderdduizenden dienstplichtigen heeft gemobiliseerd. De Russische militaire leiders zetten nu in op een langetermijnstrategie van demoralisatie en uitputting, vertrouwend op hun numerieke superioriteit ten opzichte van het Oekraïense leger.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/N06ipEgnl