aerts7_Marko GeberGetty Images_telemedicine Marko Geber/Getty Images

Virtuele gezondheidszorg voor allen

BASEL – De COVID-19-pandemie heeft het gebruik van digitale technologieën in de gezondheidssector sterk versneld. Voor velen die geen persoonlijke zorg meer konden krijgen, werd de toegang tot virtuele gezondheidsdiensten een kwestie van leven of dood.

Deze revolutie zal niet eindigen wanneer de pandemie voorbij is. Maar zonder een doordacht beheer kan een digitale kloof de ongelijkheid op gezondheidsgebied verergeren. Om de toekomst van de virtuele gezondheidszorg in goede banen te leiden, zodat niemand achterblijft, moeten we vooral lessen trekken uit de voorbije achttien maanden en de juiste vragen stellen.

Vanaf de eerste maanden heeft de pandemie een massale verschuiving naar virtuele gezondheidsdiensten teweeggebracht. In Frankrijk is het aantal telegezondheidsconsulten tussen februari en april 2020 gestegen van 40.000 naar 4,5 miljoen. In India is het aantal online gezondheidsconsulten bij 50-plussers vorig jaar met 502 procent gestegen. De wereldwijde investeringen in digitale gezondheid zijn in 2020 op jaarbasis verdubbeld, tot 21,6 miljard dollar. En niet-gouvernementele en intergouvernementele organisaties – van de Broadband Commission for Sustainable Development tot de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) – hebben hun aandacht voor het onderwerp verdiept.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading and receive unfettered access to all content, subscribe now.

Subscribe

or

Unlock additional commentaries for FREE by registering.

Register

https://prosyn.org/zo1fJQanl