boskin75_Mary Anne FackelmanWhite House via CNPGetty Images_shultz reagan Mary Anne Fackelman/White House  via CNP/Getty Images

De economische wijsheid van George Shultz

STANFORD – We kennen George Shultz, die vorige maand op 100-jarige leeftijd overleed, vooral als minister van Buitenlandse Zaken onder president van de VS Ronald Reagan. Hun nauwe samenwerking stelde ze in staat het nucleaire arsenaal te beperken, de Koude Oorlog tot een eind te helpen brengen, en om mensenrechten bovenaan de agenda te zetten.

De waarde van woorden als 'geweldig' en 'buitengewoon' is tegenwoordig zo gedevalueerd dat ze zelfs wanneer ze echt verdiend zijn misplaatst lijken. Maar in feite volstaan woorden waarschijnlijk niet eens om de diepte, breedte, en duurzaamheid van Schultzs' impact op de wereld en op het economische beleid in het bijzonder uit te drukken. Wanneer hij zijn ideeën, in zijn eigen woorden, 'tot actie samensmolt' verloor hij nooit zijn gratie, nederigheid, en integriteit uit het oog.

Ik heb het privilege gekend vijf decennia nauw met hem samen te werken aan een breed scala aan openbare beleidskwesties zowel binnen de regering als daarbuiten alsmede aan de Hoover Institution. Hij was een gekoesterd collega, mentor en rolmodel voor mij en vele anderen. En hij werd een goede vriend; ik was drager bij de begrafenis van zijn eerste vrouw, en hij stond mijn vrouw bij toen ik een levensbedreigende noodoperatie moest ondergaan.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading and receive unfettered access to all content, subscribe now.

Subscribe

or

Unlock additional commentaries for FREE by registering.

Register

https://prosyn.org/xDtBHWMnl