mmnelson1_JOE KLAMARAFP via Getty Images_journalistsilhouettes Joe Klamar/AFP/Getty Images

Waarom er een einde moet komen aan de mondiale mediacrisis

WASHINGTON, DC – Vrijwel overal waar je tegenwoordig om je heen kijkt verkeren de nieuwsmedia in crisis. En helaas doen de democratische regeringen van deze wereld ondanks dat een robuuste vrije pers een van de fundamenten van een goed functionerende democratie is te weinig om deze te beschermen.

Mediakanalen wereldwijd worstelen ermee om hun verdienmodellen aan het digitale tijdperk aan te passen, waarbij vooral lokale kranten en massehet loodje leggen, gedeeltelijk door verlies aan advertentie-inkomsten. Zonder vertrouwde lokale uitgaven wordt de lezer vatbaarder voor valse verhalen en sensationele clickbait. Omdat hoogkwalitatieve journalistiek wordt gemarginaliseerd zijn politieke leiders over de hele wereld in de gelegenheid om onflatteuze berichtgeving af te doen als 'fake news', en het gebrek aan gezamenlijke waarheden erodeert het vertrouwen in de democratie en de rechtsstaat.

Bovendien worden journalisten van Syrië tot Slowakije lastiggevallen, gegijzeld, onrechtmatig gevangengenomen, en zelfs vermoord alleen maar omdat ze hun werk doen. Naar een model dat werd geperfectioneerd in Hongarije, Rusland en Turkije is de dominante vorm van mediabezit nu 'mediakaping' geworden, waarbij politieke leiders en hun rijke stromannen de nieuwsmedia gebruiken om hun autoritaire plannen en zakenbelangen te bevorderen. Zonder een betrouwbare media die de regering en het zakenleven ter verantwoording roepen bloeit corruptie. (De hoop dat burgerwaakhonden deze lacune met gebruik van Facebook en Twitter zouden opvullen is categorisch de bodem ingeslagen.)

https://prosyn.org/Zn7Ll6Anl