rey2_krisanapong detraphiphatGetty Images_financeclimatechange krisanapong detraphiphat/Getty Images

Groene zwanen en zwarte zwanen

LONDEN – De statisticus Nassim Nicholas Taleb heeft de term ʻblack swanʼ bedacht om onwaarschijnlijke, moeilijk te voorspellen gebeurtenissen aan te duiden die een enorme impact kunnen hebben op de economie. De auteurs van een recent rapport hebben nu in de financiële taxonomie de term ʻgreen swansʼ geïntroduceerd: gebeurtenissen die worden veroorzaakt door klimaatverandering en biodiversiteitsverlies.

Het optreden van deze groene zwanen is aantoonbaar voorspelbaarder dan dat van zwarte zwanen, aangezien de klimaatverandering ze onvermijdelijk maakt. Maar er zijn geen historische vergelijkingen om ons te helpen te begrijpen hoe klimatologische en ecologische risicoʼs zoals cyclonen, bosbranden, droogtes en overstromingen het banksysteem, de verzekeringssector of een aantal andere economische activiteiten zouden kunnen beïnvloeden.

Naarmate de economische activiteit verschuift van fossiele brandstoffen naar schone energiebronnen, zullen sommige activiteiten verdwijnen en andere opkomen, en zal de waarde van ʻgestrande activaʼ sterk dalen. Hoewel dit proces noodzakelijk is, moet het zó worden gemanaged dat het geen instabiliteit in het financiële systeem teweegbrengt.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading and receive unfettered access to all content, subscribe now.

Subscribe

or

Unlock additional commentaries for FREE by registering.

Register

https://prosyn.org/tBbWlFFnl