skidelsky153_ISAAC LAWRENCEAFP via Getty Images_hongkongprotest Isaac Lawrence/AFP via Getty Images

Hong Kongs moment van de waarheid

LONDEN – Er was altijd al iets illusoirs aan de Chinees-Britse ʻJoint Declarationʼ uit 1984 die de voortzetting van het kapitalistische systeem en van de fundamentele vrijheden in Hong Kong garandeerde, tot vijftig jaar na de terugkeer van de stad onder Chinese soevereiniteit in 1997. De Joint Declaration was mogelijk gemaakt door de slimme formule ʻéén land, twee systemenʼ van de Chinese leider Deng Xiaoping, waardoor Groot-Brittannië zich zonder gezichtsverlies kon terugtrekken uit een koloniale positie die het land niet langer kon verdedigen.

De illusie school in het geloof dat een tweede systeem, gebaseerd op economische vrijheid en de rechtsstaat, vijftig jaar lang zou kunnen worden gehandhaafd binnen een communistische dictatuur. Het tot een internationaal verdrag bestempelen van de Joint Declaration en het bij de Verenigde Naties onderbrengen ervan was niet relevant, omdat noch Groot-Britannië noch enig ander land oorlog zou gaan voeren om het te verdedigen.

Wat de illusie blijkbaar toch van enige substantie voorzag was het geloof dat het behoud van Hong Kongs kapitalistische levensstijl in het belang van China was, vooral vanwege de omarming van de markteconomie door dat land zelf, onder de hoede van Deng. Er was ook een vage hoop dat het Chinese kapitalisme geleidelijk aan zou leiden tot meer democratie, zodat de twee systemen uiteindelijk zouden samenkomen.

https://prosyn.org/yf2khf4nl