suri1_Recep CanikAnadolu AgencyGetty Images_ubi market

Hoe een universeel basisinkomen de Kenianen hielp COVID te bestrijden

NAIROBI – Toen de COVID-19-pandemie en de daaruit voortvloeiende recessie in 2020 wereldwijd 120 miljoen mensen in extreme armoede dompelden, vertrouwden veel landen op sociale beschermingsmaatregelen om de klap op te vangen. In mei 2021 waren in 222 landen of gebieden in totaal 3.333 van dergelijke regelingen gepland of uitgevoerd.

Omdat de wereld de komende decennia met andere crises te maken zal krijgen, moeten we leren hoe we mensen beter kunnen beschermen tegen onverwachte gebeurtenissen – vooral nu de gevolgen van de klimaatverandering zich sterker doen gevoelen en velen zullen blootstellen aan natuurrampen en inkomensschokken. Maar hoe?

Programmaʼs voor sociale bescherming die gezinnen met een laag inkomen bijstaan, verzekering bieden tegen schokken en armoedevallen doorbreken, vormen een mogelijke oplossing. Maar gerichte cash transfers (geldoverdrachten), de meest voorkomende regeling, zijn wellicht geen oplossing voor belemmeringen aan de aanbodzijde, zoals tekorten aan voedsel en andere essentiële goederen, vooral in crisissituaties. Kan elk type geldoverdracht het effect van grote schokken verzachten? Vergen crises nieuwe sociale beschermingsmaatregelen, of kan het bestaande beleid de veerkracht vergroten?

https://prosyn.org/Q5pJP5ynl