ito7_KIMIMASA MAYAMAPOOLAFP via Getty Images_ldp electiohn KIMIMASA MAYAMAPOOL/AFP via Getty Images

Kono wordt waarschijnlijk de nieuwe premier van Japan

TOKIO – Vorige maand schreef ik: ʻAls [de Japanse premier Yoshihide] Suga niet snel handelt, zullen er meer levens verloren gaan, en kan zijn eigen politieke positie het zoveelste slachtoffer van het virus worden.ʼ Dit is nu gebeurd.

Op 3 september kondigde Suga aan dat hij zich niet herkiesbaar zal stellen als voorzitter van de Liberaal-Democratische Partij bij de leiderschapsverkiezingen op 29 september. Omdat de LDP een meerderheid heeft in het Huis van Afgevaardigden (met haar coalitiepartner, de Komei-partij), zal haar volgende leider automatisch de nieuwe premier worden. De leiderschapsverkiezing van de LDP zal dan worden gevolgd door algemene verkiezingen in oktober of november, wanneer de huidige vierjarige zittingsperiode van het parlement afloopt. Omdat de kans het grootst is dat de LDP de verkiezingen wint, zal de leider die deze maand wordt gekozen premier worden voor de volgende termijn.

Sugaʼs ambtstermijn als premier zal slechts ongeveer een jaar hebben geduurd. De aankondiging van zijn vertrek leidde tot een sterke stijging van de aandelenkoersen, waarbij de Nikkei 225 die dag ruim 2 procent steeg en sindsdien een opwaartse trend aanhield. De markten hadden eerder veel belang gehecht aan de mogelijkheid dat Suga als zwakke premier zou blijven voortploeteren, en dat hij de algemene verkiezingen van dit najaar en de verkiezingen voor het Hogerhuis in juli zou verliezen. Nu dit scenario van de baan is, reageert de markt positief, ondanks de onzekerheid over Sugaʼs opvolger.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading and receive unfettered access to all content, subscribe now.

Subscribe

or

Unlock additional commentaries for FREE by registering.

Register

https://prosyn.org/g17Oc6Gnl