child poverty Daniel Berehulak/Getty Images

Hoe kunnen landen de armoede sneller terugdringen?

KUALA LUMPUR en MANCHESTER – Kan de wereld ervoor zorgen dat er in 2030 een einde komt aan de armoede, een van de doelstellingen van de Agenda for Sustainable Development van de Verenigde Naties? De Algemene Vergadering van de VN heeft deze deadline onlangs herbevestigd, maar toegegeven dat als we die willen halen er “snellere mondiale actie” nodig zal zijn om de oorzaken van de armoede aan te pakken. Nu de internationale gemeenschap op zoek is naar nieuwe oplossingen, kunnen lessen uit het verleden instructief zijn.

De terugdringing van de armoede staat al tientallen jaren centraal in het ontwikkelingsbeleid. Tijdens de vijftien jaar dat de Millennium Development Goals (MDGs) – die voorafgingen aan de Sustainable Development Goals (SDGs) – van kracht waren, daalde het percentage mensen dat in armoede leefde (en moesten rondkomen van minder dan $1,90 per dag) aanzienlijk, van bijna 27% in 2000, toen de MDGs van start gingen, naar ongeveer 9% in 2017.

Op het eerste gezicht was de mate van armoedereductie in de eerste paar jaar van de SDGs eveneens indrukwekkend. Tussen januari 2016 en juni 2018 zijn naar schatting 83 miljoen mensen uit de extreme armoede getild. Maar om op koers te blijven om de doelstelling van 2030 te kunnen behalen, zouden in deze periode ongeveer 120 miljoen mensen aan de armoede moeten zijn ontsnapt. Ondanks de welkome winst is het tempo van de vooruitgang bepaald niet bevredigend geweest.

https://prosyn.org/3Y5cs62nl