qadri1_Abdulnasser AlseddikAnadolu Agency via Getty Images_cholera Abdulnasser Alseddik/Anadolu Agency via Getty Images

We moeten de COVID-blauwdruk op cholera toepassen

DHAKA – Sinds COVID-19 twee jaar geleden de wereld overspoelde, is ʻongekendʼ een soort modewoord geworden. Maar hoewel het coronavirus voor unieke uitdagingen heeft gezorgd in een tijd van grote wereldwijde onderlinge verbondenheid, zijn pandemieën niets nieuws. De COVID-19-pandemie is niet eens de enige die we momenteel meemaken. In een groot deel van de ontwikkelingslanden komen steeds meer cholera-uitbraken voor.

Terwijl het SARS-CoV-2-virus ʻnieuwʼ is, is cholera – een door water verspreide diarreeziekte die veroorzaakt wordt door de bacterie Vibrio cholerae – al heel oud, net als zijn geschiedenis van wijdverspreide verwoesting. De huidige cholera-pandemie is de zevende ter wereld sinds het begin van de negentiende eeuw.

Ondanks hun ogenschijnlijke verschillen hebben COVID-19 en cholera veel gemeen. Beide ziekten zijn althans gedeeltelijk beheersbaar met behulp van vaccinatie, en beide verspreiden zich het makkelijkst in overbevolkte, onhygiënische omgevingen. Om de overdracht te beperken is het daarom van vitaal belang te zorgen voor adequate huisvesting en de water-, sanitatie- en hygiëne-(WASH)praktijken en -infrastructuur te verbeteren.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/YjuXk5inl