wojnar1_ MARCO LONGARIAFP via Getty Images_mozambique woman Marco Longari/AFP via Getty Images

Crises en anticonceptie

MAPUTO – In de provincie Cabo Delgado in Mozambique is een perfecte storm losgebarsten van conflicten, cyclonen, COVID-19 en cholera, waardoor een ernstige – en escalerende – humanitaire crisis is ontstaan. Uit schattingen in de maand september blijkt dat ruim 250.000 van naar schatting 2,5 miljoen mensen – 10 procent van de bevolking van de provincie – nu intern ontheemd zijn. Ruim de helft van alle kinderen onder de leeftijd van vijf is. En de provincie Cabo Delgado heeft in oktober het op twee na hoogste aantal besmettingen in het land geregistreerd.

Nu humanitaire organisaties hun best doen om genoeg voedsel, water en onderdak te bieden – te midden van een pandemie, wel te verstaan – lijkt het leveren van condooms en andere anticonceptiemiddelen misschien van secundair belang. Maar het falen van de toegankelijkheid tot gezinsplanningsinstrumenten zal de crisis niet alleen vandaag verdiepen, maar Mozambique er ook van weerhouden om morgen zijn potentieel te bereiken.

Ook vóór de huidige crisis waren de vrouwen en meisjes van Cabo Delgado al zeer kwetsbaar, als gevolg van factoren die uiteenlopen van armoede tot zeer patriarchale sociale normen. Dergelijke normen – en het op gender gebaseerde geweld (GBV) dat zij mogelijk maken – zitten hun vermogen in de weg om hun handelingsbekwaamheid te demonstreren en hun rechten uit te oefenen, en kunnen rechtstreeks de toegang tot en het gebruik van anticonceptiemiddelen bedreigen.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading and receive unfettered access to all content, subscribe now.

Subscribe

or

Unlock additional commentaries for FREE by registering.

Register

https://prosyn.org/09FHRUrnl