howard4_sorbettoGetty Images_fakenewscoronavirus sorbetto/Getty Images

Laten we het ʻfakeʼ pandemie-nieuws gaan bestrijden

OXFORD – Denkt u dat het coronavirus door een overheid werd ontwikkeld om haar buitenlandse rivalen te verzwakken? Of dat ʻpatriottenʼ het hebben gecreëerd om een revolutie te ontketenen tegen ʻbig governmentʼ en de ʻdeep stateʼ? Helaas hebben veel te veel mensen die dergelijke desinformatie online zijn tegengekomen die onzin gedeeld met vrienden en familie.

Niettemin leren we steeds meer over wie ʻfake newsʼ produceert en hoe we de circulatie ervan moeten stoppen. Naast de gezondheidszorgwerkers die hun eigen leven riskeren, en de wetenschappers die aan behandelingen en een vaccin werken, verdient een andere tak van de COVID-19-respons eveneens erkenning. De afgelopen paar jaar hebben de fact-checkers van de wereld het vermogen ontwikkeld om leugens die in de publieke sfeer circuleren te signaleren en te labellen. Nu hebben ze hun aandacht gevestigd op ʻjunk newsʼ over de COVID-19-crisis, waarbij ze sociale media-platforms helpen sneller in actie te komen om geruchten, desinformatie en samenzweringstheorieën te ontzenuwen en te ontmoedigen.

Aan het Oxford Internet Institute houden we de grootschalige stortvloed van COVID-19-desinformatie, die door autoritaire regimes op meerdere platforms wordt geproduceerd, in de gaten. Door de staat gesteunde nieuwsmedia in China, Iran, Rusland en Turkije hebben een aanzienlijk mondiaal publiek en kunnen in theorie één miljard sociale media-accounts met Engelstalige inhoud bereiken. Hoewel sommige van die accounts ʻfakeʼ zijn, wordt de inhoud gedeeld op netwerken van tientallen miljoenen echte gebruikers.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/5d00BwLnl