burleigh4_Kiran RidleyGetty Images_france anti-vax Kiran RidleyGetty Images

En farlig ny variant av populisme

LONDON – De fleste av de «geopolitiske» truslene, reelle eller innbilte, som preger overskriftene i Vesten for tiden, er eksogene – ytre trusler fra Kina, Russland, Iran og så videre. Det ligger imidlertid andre trusler i verdens demokratier. En av disse truslene er det amerikanske republikanske partiets tilslutning til den trumpske autoritærianismen, som undergraver landets demokrati, og muligheten for at nye uventede varianter av populisme skal begynne å få effekt rundt omkring i verden.

Én ny variant av populisme kan være fiendtlighet mot både kostnadskrevende grønn politikk og vaksinasjon mot covid-19. Og den vil være drevet av en kombinasjon av oppriktig bekymring for økonomien og de formene for konspiratorisk galskap som blomstrer på internett.

Antigrønn populisme vil sannsynligvis bre mest om seg i de av økonomiene i Mellom-Europa og Øst-Europa som er mest avhengige av fossilt brensel, som respons på EUs nye strategi for å redusere drivhusgassene med 55 % innen 2030. Den såkalte Fit for 55-planen ser ut til å kreve modernisering i full skala for disse økonomiene.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading and receive unfettered access to all content, subscribe now.

Subscribe

or

Unlock additional commentaries for FREE by registering.

Register

https://prosyn.org/6jmUQsUnb