men reading newspapers kenya MARCO LONGARI/AFP/Getty Images

De Afrikaanse journalistiek moet serieus genomen worden

LAGOS – Overal in de wereld is de freelance-journalistiek een extreme carrièrekeuze. Voor die baan is het nodig dat je bestand bent tegen het afwijzen van voorstellen, het negeren van onderzoeksvragen, het stelen van ideeën voor verhalen en het uitblijven van betalingen. Het betekent dat je je moet verzoenen met de economische precariteit die het gevolg is van het feit dat je weinig tot geen druk kunt uitoefenen in onderhandelingen over vergoedingen. Maar voor Afrikaanse freelance-journalisten brengt de berichtgeving over de wederwaardigheden van het continent haar eigen reeks unieke problemen met zich mee.

In Nigeria hebben de meeste mediabedrijven bijvoorbeeld behoefte aan toegewijde redacteuren, publiceren zij hoogstzelden bijtende achtergrondartikelen en analyses, en hebben zij moeite om hun personeel te kunnen betalen, als gevolg van een gebrek aan financiering. De Keniase media-ondernemer en voormalige anchorman van CNN Zain Verjee heeft zich onlangs beklaagd over de aarzeling van Afrikaanse miljardairs en overheden om beleidsmaatregelen te financieren en te implementeren die Afrikaanse media-startups steunen, ondanks hun vijandige houding tegenover de dikwijls negatieve berichtgeving in de westerse media. En waar positieve berichtgeving kan worden gekocht en verkocht, en de journalistiek wordt gezien als een vorm van verheerlijkte public relations, kunnen Afrikaanse freelancers alleen maar dromen van een geëigende vergoeding voor hun werk.

Neem een recent artikel van 800 woorden dat ik schreef voor een van de grootste dagbladen in het land; het verscheen nauwelijks geredigeerd en leverde me een karige 10.000 naira op (zo'n €30). En dat was nadat ik met de uitgever had onderhandeld om de prijs van 5.000 naira omhoog te krijgen. Voor een verhaal van vergelijkbare lengte zou ik in het Westen €200 of meer krijgen. Misschien is het dus geen verrassing dat veel Nigeriaanse freelancers – waaronder ik – de neiging hebben naar westerse media te gaan.

https://prosyn.org/CmFwwBPnl