rudd16_Paula BronsteinGetty Images_covidvaccines Paula Bronstein/Getty Images

Paraat voor het volgende virus

BRISBANE – Naarmate meer ontwikkelde landen het gevoel beginnen te krijgen dat zij de COVID-19-crisis achter zich hebben gelaten, komen twee opvallende feiten aan het licht. In de eerste plaats is duidelijk te zien hoe kwetsbaar veel ontwikkelingslanden nog steeds zijn voor snel escalerende uitbraken van het soort dat we nu in India zien. De gevolgen van het niet eerlijk en strategisch verdelen van de meest effectieve vaccins worden nu blootgelegd.

In de tweede plaats hebben we, nu er steeds gevaarlijker en besmettelijker varianten opduiken, niet de luxe om te talmen met het opzetten van een nieuw internationaal systeem van paraatheid voor en reactie op pandemieën. We moeten onmiddellijk met dat project beginnen. Gelukkig heeft het Independent Panel for Pandemic Preparedness and Response (IPPR), dat wordt voorgezeten door de voormalige premier van Nieuw-Zeeland Helen Clark en de voormalige Liberiaanse president Ellen Johnson Sirleaf, zojuist een blauwdruk gepubliceerd voor de manier waarop dat moet gebeuren.

De vraag is nu of de regeringen bereid zijn om niet alleen te luisteren, maar ook te handelen. Het antwoord op die vraag zal bepalen of we kunnen voorkomen dat toekomstige epidemieën uitgroeien tot wereldwijde catastrofes. Ik weet uit de ervaring van mijn eigen regering tijdens de pandemie van de Mexicaanse griep (H1N1) in 2009 dat het van cruciaal belang is om deze crises aan te pakken met onmiddellijke, verreikende en gecoördineerde actie. Dankzij het werk dat het IPPR acht maanden lang heeft verricht, beschikken beleidsmakers nu over een uitgebreide reeks aanbevelingen om het beheer van pandemierisicoʼs anders aan te pakken.

https://prosyn.org/BivEqZFnl