sierakowski91_Omar MarquesGetty Images_ukrainian refugees Omar Marques/Getty Images

Økt misnøye på vestfronten

WARSAWA – Rundt 2,7 millioner ukrainske flyktninger befinner seg nå i Polen. 1,2 millioner ankom etter 2014 og ytterligere 1,5 millioner kom til Polen etter Russlands invasjon 24. februar. Til sammenligning har Tyskland tatt imot én million ukrainere, Tsjekkia 464,000 og flere andre land 200,000 eller mindre, ifølgeFNs høykommissær for flyktninger. Offisielle tall fra midten av oktober viser at rundt 4,7 millioner ukrainere har søkt om midlertidig beskyttelse utenfor hjemlandet.

Ukrainere uttrykker, på sin side, stadig takknemlighet overfor polakker for at de har blitt tatt så godt imot og for den militære støtten som Polen har gitt til Ukraina etter invasjonen. Men det er ukrainerne som fortjener takk. Det er de som kjemper og dør — ikke bare for sin egen frihet, men også for Polens. Likevel har intervjuer, som Przemysław Sadura og jeg har gjennomført, avdekket at polakker ser med økt misnøye på disse flyktningene.

Denne misnøyen er preget av noen stygge paradokser som i siste instans har lite å gjøre med ukrainerne selv. Polakker er redde for å bli nedprioritert når offentlige goder og tjenester, som helsetjenester og utdanning, skal fordeles. Og mange misliker at ukrainere blir gitt nasjonale ID-nummere, fri offentlig transport og andre goder. Mange mener at denne formen for «sjenerøsitet» vil gjøre at flyktningene ikke vil reise hjem igjen. De frykter at det i sin tur vil føre til overbelastning av offentlige tjenester, som ikke fungerer så godt fra før. Og de frykter at flyktningene vil ta jobber fra polakker.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/rZwfmzMnb