radsch2_CHANDAN KHANNAAFP via Getty Images_usprotestsjournalistgeorgefloyd Chandan Khanna/AFP via Getty Images

Amerika’s politieagenten moeten ophouden journalisten aan te vallen

WASHINGTON, DC – Het is geen verrassing dat journalisten de straat op gaan om de grootste en meest wijdverbreide protesten sinds ruim vijftig jaar in de Verenigde Staten te verslaan. Wat wél verrassend is, is dat die journalisten te maken krijgen met geweld en vergelding van de kant van de politie, louter en alleen omdat ze hun werk doen.

Sinds het begin van de demonstraties tegen systemisch racisme en politiegeweld, die de VS in het kielzog van de moord op George Floyd hebben overspoeld, zijn er ruim 380 gerapporteerde incidenten van geweld tegen de pers geweest. Hoewel sommige daarvan gingen om journalisten die per ongeluk terechtkwamen in het strijdgewoel van gewelddadige protesten en rellen, lijkt het merendeel van de gevallen – zoʼn 80 procent – te zijn begaan door wetshandhavers, aldus de US Press Freedom Tracker.

Deze flagrante schendingen van de persvrijheid zijn net zo wijdverbreid geweest als de protesten zelf, met meldingen uit 61 gemeenschappen in 33 staten. De agenten die zich schuldig hebben gemaakt aan deze aanvallen houden zich niet aan de wet en de Amerikaanse grondwet. Journalisten die zich duidelijk hebben geïdentificeerd, hun perskaart lieten zien en professionele apparatuur bij zich droegen zijn desondanks aangevallen, gearresteerd en beschoten. Het vaststellen van hoe gangbaar deze gerichte aanvallen zijn geweest is van cruciaal belang voor het aanpakken van het bredere probleem van de straffeloosheid van de politie.

https://prosyn.org/X7MsmYInl