rogoff209_ROB ENGELAARANPAFP via Getty Images_ransomware ROB ENGELAAR/ANP/AFP via Getty Images

Een vloek die erger is dan cash

CAMBRIDGE – Ransomware – een soort kwaadaardige software die de toegang tot een computersysteem beperkt totdat er losgeld wordt betaald – zorgt voor een slechte reputatie van cryptocurrencies. Voorstanders van deze digitale munten wijzen liever op beroemde beleggers als Tesla-oprichter Elon Musk, Dallas Mavericks-eigenaar Mark Cuban, quarterback Tom Brady of actrice Maisie Williams (Arya in Game of Thrones). Maar recente ransomware-aanvallen, en de centrale rol van cryptocurrencies in het mogelijk maken ervan, zijn een ramp op het gebied van de public relations.

Die aanvallen omvatten het platleggen van de Colonial Pipeline vorige maand, waardoor de benzineprijzen aan de Amerikaanse oostkust stegen totdat het bedrijf de hackers 5 miljoen dollar in bitcoin betaalde, en, nog recenter, een aanval op JBS, ʼs werelds grootste vleesproducent. Dergelijke gebeurtenissen benadrukken wat voor sommigen van ons al lang een punt van zorg is: moeilijk traceerbare anonieme cryptocurrencies bieden mogelijkheden voor belastingontduiking, misdaad en terrorisme, die bankbiljetten in grote coupures in vergelijking daarmee onschuldig doen lijken. Hoewel prominente pleitbezorgers van cryptocurrencies politieke connecties hebben en hun basis hebben gedemocratiseerd, kunnen de toezichthouders niet eeuwig op hun handen blijven zitten.

De opvatting dat cryptocurrencies slechts een onschuldige opslagplaats van waarde zijn, is verbijsterend naïef. Zeker, hun transactiekosten kunnen aanzienlijk genoeg zijn om de meeste gewone detailhandel te ontmoedigen. Maar voor wie strenge kapitaalcontroles probeert te vermijden (bijvoorbeeld in China of Argentinië), illegale winsten probeert wit te wassen (misschien uit de drugshandel) of Amerikaanse financiële sancties probeert te omzeilen (tegen landen, bedrijven, individuen of terroristische groeperingen), kan crypto nog steeds een ideale optie zijn.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading and receive unfettered access to all content, subscribe now.

Subscribe

or

Unlock additional commentaries for FREE by registering.

Register

https://prosyn.org/9Hz8Cvhnl