hazra1_Milos BicanskiGetty Images_women refugees Milos Bicanski/Getty Images

Vluchtelingen zijn cruciaal voor de COVID-19-respons

CAMBRIDGE – Vorige maand lanceerde het United Nations Refugee Agency (UNHCR) ter gelegenheid van World Refugee Day zijn Every Action Counts-campagne, om te benadrukken dat alle bijdragen aan het scheppen van een rechtvaardiger en inclusiever wereld verschil maken. Iedereen, inclusief vluchtelingen, kan een krachtige impact op de samenleving hebben. Maar als we de moed en de bijdragen van vluchtelingen toejuichen – ook in de strijd voor raciale rechtvaardigheid en aan de frontlinies van de COVID-19-pandemie – moeten we ook de problemen waarmee zij geconfronteerd worden onderkennen en hen de bescherming bieden die zij verdienen.

Bedenk bijvoorbeeld eens dat de meest effectieve interventies om je tegen COVID-19 te beschermen – het frequent wassen van je handen, het opvolgen van de social distancing-richtlijnen, en het dragen van een mondkapje – dikwijls niet beschikbaar zijn voor vluchtelingen. Een groot deel van de 79,5 miljoen ontheemden in de wereld – 1% van de mensheid – ontbeert toegang tot schoon water of zeep, laat staan tot gezondheidszorg. Deze mensen wonen dikwijls in overvolle tenten in overvolle kampen. Een hele familie moet misschien wel één enkel mondkapje delen.

Dit zorgt ervoor dat vluchtelingen een groter risico lopen om door het virus besmet te worden – en eraan te overlijden. In één hotel in zuidelijk Griekenland hebben 148 asielzoekers positief getest voor COVID-19. In Singapore deed 93% van de COVID-19-besmettingen zich voor in slaapverblijven waar migrantenarbeiders wonen. In Bangladesh, waar de vluchtelingenkampen vol zitten met Rohingya – naar schatting 730.000 van hen zijn sinds 2017 gevlucht voor de meedogenloze militaire onderdrukking –, kan één enkele COVID-19-patiënt leiden tot 2.040-2.090 sterfgevallen. En de risicoʼs zijn nóg groter als gevolg van natuurrampen als de cycloon Amphan, die Bangladesh (en Oost-India) in mei trof.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/W7lvdZhnl