borchardt7_getty images_media Getty Images

Wat is er mis met het nieuws?

OXFORD – Het Britse publiek heeft een onverzadigbare dorst naar nieuws over Brexit – althans, dat is wat de data-analisten van de nieuwsplatforms zeggen. Maar volgens het jongste Digital News Report van het Reuters Institute probeert 71% van het Britse publiek juist de verslaggeving in de media te mijden over het aanstaande vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Dit verschil, dat zich over een breed scala van onderwerpen manifesteert, roept ernstige vragen op over de steeds meer door data gedreven aanpak van de nieuwsorganisaties van hun verslaggeving.

De opkomst van de data-analyse heeft journalisten en hun redacteuren het vertrouwen gegeven dat zij weten wat de mensen willen. En met reden: nu een groot deel van het nieuws op het internet wordt geconsumeerd, weten de mediaplatforms precies welke verhalen hun lezers openen, hoe veel ze lezen voordat ze verveeld raken, wat zij delen met hun vrienden, en welke soort inhoud hen ertoe verleidt een abonnement te nemen.

Zulke data duiden er bijvoorbeeld op dat het publiek geïnteresseerd is in buitengewone onderzoeksjournalistiek, advies op het gebied van het dieet en de persoonlijke financiën, en essays over relaties en familievraagstukken. Zij prefereren verhalen met een persoonlijke toets – die bijvoorbeeld het lot van een getroffen individu uiteenzetten – boven rapportages over de aanhoudende conflicten in het Midden-Oosten of over wat zich op het stadhuis afspeelt. En ze voelen zich aangetrokken tot sensationele verhalen – zoals die over de schandalen en capriolen van de Amerikaanse president Donald Trump – onder “verleidelijke” koppen.

https://prosyn.org/7zyEFFfnl