buruma174_Yuichi YamazakiGetty Images_tokyoolumpicsprotest Yuichi Yamazaki/Getty Images

Hva er poenget med OL?

NEW YORK – Kaori Yamaguchi, som har OL-medalje i judo og er styremedlem i den japanske olympiske komité, kom med en forbløffende uttalelse – det vil si, forbløffende til å komme fra en  OL-topp. Hun sa at Japan er blitt «presset» til å arrangere årets OL midt under en pandemi: «Hva skal disse olympiske lekene være godt for, og for hvem? OL er allerede meningsløst og blir bare arrangert for syns skyld. Etter min mening har vi ikke lenger mulighet til å avlyse.»

Hun er ikke alene. En høytstående japansk medisinsk ekspert har advart om at OL kan utløse nye utbrudd av covid-19, og at det vil være «unormalt» å gjennomføre lekene under de nåværende omstendighetene. Over 80 prosent av Japans befolkning ønsker at OL enten skal utsettes eller avlyses. Avisen AsahiShimbun, som er offisiell OL-sponsor, har oppfordret myndighetene til å skrinlegge planene. Hvis OL likevel blir arrangert, slik det ser ut til nå, vil konkurransene foregå i så å si tomme stadioner bygd i dyre dommer.

Yamaguchis spørsmål er velbegrunnet. Hvem arrangeres OL for? Utøverne har mange andre muligheter til å konkurrere i alle mulige internasjonale mesterskap. Og japanerne bør ikke være nødt til å betale prisen for å underholde TV-seere. Kanskje OL blir arrangert for japanske politikere som håpet at lekene skulle gi dem høyere prestisje, eller for de rike og mektige i Den internasjonale olympiske komité (IOC), de blazerkledde pampene som mener at deres interesser bør trumfe alle andres?

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading and receive unfettered access to all content, subscribe now.

Subscribe

or

Unlock additional commentaries for FREE by registering.

Register

https://prosyn.org/4ZOrY7dnb