nye207_Drew AngererGetty Images_trumpmnuchinpompeo Drew Angerer/Getty Images

Is Trump een keerpunt in de wereldpolitiek?

CAMBRIDGE – Nu de Verenigde Staten de laatste fase ingaan van de campagne voor de presidentsverkiezingen van 2020, en nu op geen van beide partijconventies sprake is geweest van veel discussie over het buitenlands beleid, zal de strijd tussen de Republikeinse president Donald Trump en zijn Democratische uitdager Joe Biden zich vermoedelijk vooral gaan afspelen op het slagveld van de binnenlandse politiek. Maar op de langere termijn zullen geschiedkundigen zich afvragen of het presidentschap van Trump een keerpunt is geweest voor Amerika’s rol in de wereld, of slechts een minder belangrijk historisch ongeluk.

In dit stadium is daar nog geen antwoord op te geven, omdat we niet weten of Trump herkozen zal worden. Mijn boek Do Morals Matter? beoordeelt de veertien presidenten van de VS sinds 1945 en zegt over Trump dat het beeld vooralsnog ʻonvolledigʼ is, maar op dit moment verkeert hij wel in de onderste regionen van de ranglijst.

Presidenten uit het bovenste echelon, zoals Franklin D. Roosevelt, hebben de vergissing van het Amerikaanse isolationisme in de jaren dertig onderkend en na 1945 een liberale internationale orde gecreëerd. Een keerpunt waren de naoorlogse beslissingen van president Harry S. Truman, die hebben geleid tot permanente bondgenootschappen die tot op de dag van vandaag zijn blijven bestaan. De VS hebben in 1948 zwaar geïnvesteerd in het Marshall Plan, in 1949 de NAVO opgericht en in 1950 leiding gegeven aan een coalitie van de Verenigde Naties die in Korea vocht. In 1960 hebben de VS, tijdens het presidentschap van Dwight D. Eisenhower, een nieuw veiligheidsverdrag met Japan ondertekend.

https://prosyn.org/He0ccCknl