skidelsky158_Anthony Upton-WPA PoolGetty Images) Anthony Upton/WPA Pool/Getty Images

Het is de hoogste tijd voor een werkgelegenheidsplan

EDINBURGH/LONDEN – In het kielzog van de COVID-19-pandemie maken zowel de Amerikaanse als de Europese economie zich op voor banenschepping op grote schaal. De nieuwe Amerikaanse president Joe Biden heeft beloofd 700 miljard dollar te zullen investeren in de industrie en de innovatie, plus 2 biljoen dollar in een ʻBiden Green Dealʼ ter bestrijding van de klimaatverandering en ter bevordering van schone energie. Intussen heeft Duitsland jaren van zuinigheid achter zich gelaten door een Europees herstelfonds van 750 miljard euro te steunen. Net als Frankrijk zal Duitsland daarnaast in 2021 vasthouden aan zijn eigen nationale werkgelegenheidsprogramma.

De minister van Financiën van Groot-Brittannië, Rishi Sunak, is daarentegen in gebreke gebleven. In maart dit jaar hadden velen verwacht dat Groot-Brittannië een V-vormig herstel zou ondergaan. Toen dit vooruitzicht vervaagde, werd duidelijk dat de reddingsoperatie van Sunak vergezeld zou moeten gaan van een levensvatbaar herstelplan.

De consensusvisie is dat zowel Groot-Brittannië als de wereldeconomie in 2021 kleiner zullen zijn dan in 2019. Het Internationale Monetaire Fonds verwacht dat de wereldeconomie 6,5 procent kleiner zal zijn dan vóór de COVID-19-crisis was voorspeld, met een erfenis van werkloosheid die minstens het dubbele is van de norm van vóór de pandemie.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/4pxLyVonl