nye198_zennieGettyImages_justicescalesky zennie/GettyImages

Waarom ethiek ertoe doet in het buitenlands beleid

CAMBRIDGE – Toen ik een vriendin vertelde dat ik zojuist een boek had geschreven over ethiek en het buitenlands beleid, antwoordde ze: “Dat zal dan wel een heel kort boek zijn.” Dergelijke scepsis is niet ongewoon. Bij een zoekopdracht op internet komen verrassend weinig boeken naar boven over de manier waarop de ethische beginselen van Amerikaanse presidenten hun buitenlands beleid hebben beïnvloed. De eminente politieke theoreticus Michael Walzer heeft de Amerikaanse studie buitenlandse betrekkingen na 1945 ooit als volgt beschreven: “Ethische argumenten waren in strijd met de regels van het vak zoals dat doorgaans werd beoefend.”

De redenen voor deze scepsis lijken voor de hand te liggen. Hoewel historici hebben geschreven over het Amerikaanse exceptionalisme en moralisme, hebben realistische diplomaten als George F. Kennan – de vader van de Amerikaanse “containment”-doctrine tijdens de Koude Oorlog – lange tijd gewaarschuwd voor de keerzijde van de Amerikaans ethisch-legalistische traditie. De internationale betrekkingen zijn een anarchistisch domein; er bestaat geen wereldregering die voor orde zorgt. Staten moeten in hun eigen verdediging voorzien, en als de overleving op het spel staat, rechtvaardigt het doel de middelen. Waar geen sprake is van een betekenisvolle keuze, kan er ook geen sprake zijn van ethiek. Zoals filosofen zeggen: “ought implies can” (“als iets moet, betekent het ook dat het kan”. Maar niemand kan jou verantwoordelijk houden voor het niet doen van het onmogelijke.

Op grond van deze logica is het een vergissing om ethiek en buitenlands beleid te combineren, net zoals het een vergissing is om te vragen of een mes goed klinkt in plaats van of het goed snijdt, en of een bezemsteel beter danst dan een bezemsteel die duurder is. Bij het beoordelen van het buitenlands beleid van een president zouden we dus eenvoudigweg moeten vragen of het heeft gewerkt, en niet of het ethisch was.

https://prosyn.org/QuxL6Stnl