holder1_ Tom StoddartGetty Images_girl water Tom Stoddart/Getty Images

Het is tijd voor een op vrouwen gerichte klimaatagenda

LONDEN – Door de met veel publiciteit omgeven transatlantische reis van tieneractiviste Greta Thunberg op een nulemissie-boot naar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York en de mondiale proliferatie van klimaatprotesten is de wereld zich bewuster dan ooit van de klimaatdreiging. Toch moet dit hogere bewustzijn zich nog vertalen in collectieve actie van de wereldleiders om de klimaatverandering te verzachten, om maar te zwijgen van gerichte pogingen om de meest kwetsbare groepen te beschermen – te beginnen met vrouwen en meisjes.

De feiten spreken voor zichzelf. Het is voor vrouwen waarschijnlijker dan voor mannen dat ze in armoede zullen leven, en op gender gebaseerde sociale rollen die sociaal-economische machtsonevenwichtigheden reproduceren zorgen ervoor dat vrouwen en meisjes bijzonder kwetsbaar zijn voor een brede verscheidenheid aan klimaatgevolgen, inclusief verminderde toegang tot water, voedsel, onderdak en cruciale diensten.

Het is geen verrassing dat 80% van de mensen die door de klimaatverandering van huis en haard worden verdreven vrouwen zijn. Bovendien is het waarschijnlijker dat vrouwen zullen lijden onder de hogere werkdruk en het inkomensverlies als gevolg van klimaatrampen dan mannen. In Zuid-Soedan – een van 's werelds snelst opwarmende landen – hebben droogtes en overstromingen meisjes en vrouwen gedwongen verder te lopen voor brandhout en water, een tijdrovende en potentieel gevaarlijke verandering.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/3y45hvJnl