duflo1 Getty Images

De keerzijde van de groei

BOSTON – Een van de meest zorgwekkende nieuwsverhalen van 2019 heeft niet de aandacht van de media in de Verenigde Staten en Europa gekregen die je had mogen verwachten. Maar de economische teruggang in China, en de mogelijk scherpe daling van de groei in India, zullen in 2020 zeer waarschijnlijk aanzienlijk meer aandacht krijgen.

Het Internationale Monetaire Fonds (IMF), de Aziatische Ontwikkelingsbank en de OESO hebben hun groeiramingen voor India voor 2019-2020 naar beneden bijgesteld, naar zo'n 6%, wat het laagste groeicijfer sinds het begin van dit decennium zou zijn. Anderen beweren dat zelfs dit nog optimistisch is en komen met nog veel somberder voorspellingen. Arvind Subramanian bijvoorbeeld, tot voor kort de voornaamste economische adviseur van de Indiase regering, heeft betoogd, op basis van het trianguleren van bewijsmateriaal over diverse economische indicatoren, dat de groei wel eens naar 3,5% zou kunnen dalen.

In China is de bbp-groei afgenomen van 14,2% in 2007 naar 6,6% in 2018. Het IMF voorspelt dat hij in 2024 op 5,5% zou kunnen uitkomen. De snelle groei in China en in India heeft miljoenen uit de armoede verlost, en de groeivertraging zal waarschijnlijk de vooruitgang op het gebied van het verbeteren van de levens van de armen hinderen.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/MZJgV0bnl