stiglitz259_GettyImages_bluewhitetalkbubblethumbsdown Getty Images

Duimen omlaag voor Facebooks cryptomunt

NEW YORK – Facebook en een paar van zijn bondgenoten hebben besloten dat wat de wereld écht nodig heeft een nieuwe cryptomunt is, en dat het lanceren ervan de beste manier is om het enorme talent dat zij tot hun beschikking hebben te gebruiken. Het feit dat Facebook dit denkt onthult veel van wat er mis is met het eenentwintigste-eeuwse Amerikaanse kapitalisme.

Op sommige manieren is het een merkwaardige tijd om een alternatieve munt te lanceren. In het verleden had de voornaamste klacht over traditionele munten betrekking op hun instabiliteit; een snelle en onzekere inflatie maakte hen tot een slechte opslagplaats voor waarde. Maar de dollar, de euro, de yen en de renminbi zijn allemaal opmerkelijk stabiel gebleken. Hoe dan ook gaan de zorgen vandaag de dag niet over inflatie, maar over deflatie.

De wereld heeft ook vooruitgang geboekt op het terrein van de financiële transparantie, waardoor het veel moeilijker is geworden om het bankenstelsel te gebruiken voor het witwassen van geld en andere laakbare activiteiten. En de technologie heeft het ons mogelijk gemaakt transacties op efficiënte wijze te voltooien, door geld van de rekeningen van klanten in nanoseconden op die van detailhandelaren over te boeken, met een opmerkelijk goede bescherming tegen fraude. Het laatste wat we nodig hebben is een nieuw vehikel voor het bevorderen van illegale activiteiten en het witwassen van de opbrengst daarvan, wat een nieuwe cryptomunt vrijwel zeker zal blijken te zijn.

https://prosyn.org/wItwa2enl