arbess2_Mikhail SvetlovGetty Images_putinchubais Mikhail Svetlov/Getty Images

Het vinden van Poetins geld

NEW YORK – Het besluit van de Russische klimaatgezant Anatoli Tsjoebais om ontslag te nemen uit de regering en Rusland te verlaten, kan van grote betekenis blijken te zijn. Door een venster op de recente Russische geschiedenis te heropenen, kan het vertrek van Tsjoebais enige orde brengen in de westerse ʻKleptoCaptureʼ-strategie, die erop gericht is de tegoeden te bevriezen van een twaalftal Russische ʻoligarchen,ʼ die worden omschreven als ʻaanhangsels van het regime van Poetin.ʼ Maar het zou nog veel meer kunnen betekenen.

Tsjoebais, die verantwoordelijk was voor het massale privatiseringsprogramma van Rusland onder president Boris Jeltsin in de jaren negentig, is een wandelende gegevensbank als het gaat om de vraag hoe de rijkdom van het land werd verdeeld. Hij was ook een vroege promotor van Vladimir Poetin als een bekwame opvolger van Jeltsin. En hoewel Tsjoebais allang niet meer tot de inner circle van Poetin behoort, zou hij het Westen wel eens naar het geld van de president kunnen leiden – als hij zich althans veilig genoeg voelt om te praten.

Het aan sancties onderwerpen van Poetins ʻaanhangselsʼ klinkt als een goed idee, maar Tsjoebais weet dat KleptoCapture, zoals het nu is opgezet, waarschijnlijk meer rook dan vuur is. Het huidige handjevol doelwitten werd rijk in de Jeltsin-jaren, maar geraakte uiteindelijk in onmin met Poetin en verliet Rusland, of is er gebleven met zijn instemming. Ze bezitten wat Poetin hen toestaat te bezitten zolang ze hem maar niet in de weg lopen, en ze hebben minimale invloed. De huidige Kremlin-insiders zijn spionnen uit het Sovjettijdperk en overgebleven ʻrode directeuren,ʼ die de meeste van de duizenden bedrijven controleren die tussen 1992 en 1996 werden geprivatiseerd.

https://prosyn.org/kFn52F6nl