willems4_YASINAKGULAFPGettyImages_candlevigilwithkhashoggiposter Yasin Akgul/AFP/Getty Images

Gerechtigheid voor journalisten

AMSTERDAM – Het is ruim acht maanden geleden dat Jamal Khashoggi, een prominente Saoedische journalist en criticus van de regering van zijn land, die in zelf-opgelegde ballingschap had geleefd, werd gemarteld, gedood en uiteengereten in het Saoedische consulaat in Istanboel. Terwijl de Saoedi's hun uiterste best doen om de waarheid over het lot van Khashoggi te verdoezelen, is Turkije een onderzoek begonnen. Zoals te verwachten viel heeft dat weinig opgeleverd.

Turkije is niet bepaald een geloofwaardige pleitbezorger voor de persvrijheid: in 2018 kregen ruim 180 journalisten in het land lange gevangenisstraffen of boetes opgelegd vanwege hun werk. Maar ook al werd de verontwaardiging van de Turkse regering over de moord op Khashoggi overdreven teneinde diplomatiek voordeel te behalen, de Turkse rechterlijke macht heeft voldaan aan zijn internationale verplichtingen om een onderzoek in te stellen.

Saoedi-Arabië lapt die verplichtingen echter aan zijn laars. Onder internationale druk houdt het koninkrijk hoorzittingen voor elf verdachten. Maar volgens Agnes Callamard, de speciale rapporteur van de Verenigde Naties op het gebied van buitengerechtelijke, standrechtelijke of willekeurige executies, gaan deze geheime hoorzittingen achter gesloten deuren eerder over het redden van gezichten dan over het bewerkstelligen van gerechtigheid.

https://prosyn.org/w61ApFsnl