fischer199_SAUL LOEBAFP via Getty Images_g20bali Saul Loeb/AFP via Getty Images

De geboorte van een nieuwe wereldorde

BERLIJN – We zijn getuige van een ongekende samenloop van grote en kleine crises. Van de COVID-19-pandemie, de stijgende energieprijzen en de terugkeer van de inflatie in de ontwikkelde en ontwikkelingslanden, tot ontwrichte aanbodketens, de misdadige oorlog van Rusland in Oekraïne en de klimaatverandering: veel van deze crises zijn niet alleen tekenen van verval, maar ook van een nieuwe wereldorde in wording.

Nu de restanten van de bipolaire orde van de twintigste eeuw definitief verdwijnen, treedt een nieuwe mondiale pentarchie op de voorgrond. De Verenigde Staten en China – de twee militaire, technologische en economische grootmachten van deze eeuw – zullen de dominante spelers zijn, maar Europa, Japan en India zullen invloed van betekenis uitoefenen op grote delen van de planeet.

Een groot vraagteken hangt boven Rusland, omdat zijn toekomstige status, capaciteiten en strategische positie zullen afhangen van de uitkomst van zijn roekeloze aanvalsoorlog. Onder president Vladimir Poetin heeft Rusland zich wanhopig vastgeklampt aan het verleden en geprobeerd de twintigste of zelfs de late negentiende eeuw te herscheppen. Maar met zijn catastrofaal mislukte poging om Oekraïne te vernietigen, vernietigt het uiteindelijk zichzelf.

https://prosyn.org/eQX9dG0nl