sabed1_TED ALJIBEAFP via Getty Images_poverty TED ALJIBE/AFP via Getty Images

Hoe we de armoedebestrijding kunnen verbeteren

DHAKA – Van 1990 tot 2019 is het aantal mensen dat in extreme armoede leeft (op grond van de drempel van 1,90 dollar per dag van de Wereldbank) sterk gedaald, van 1,9 miljard naar 648 miljoen. COVID-19 heeft veel van deze vooruitgang ongedaan gemaakt. Tegen eind 2021 zal de pandemie ongeveer 150 miljoen mensen opnieuw de extreme armoede in hebben gedreven.

Zelfs vóór COVID-19 lag de wereld echter al niet op schema om in het volgende decennium een einde te maken aan de extreme armoede. De vooruitgang op het gebied van de armoedebestrijding was al lang vóór de pandemie toesloeg aan het vertragen: tussen 2015 en 2019 daalden de armoedecijfers wereldwijd met minder dan een half procentpunt per jaar. In dat tempo zouden zelfs zonder COVID-19 in 2030 nog 537 miljoen mensen in extreme armoede leven, wat zou betekenen dat de doelstellingen van de Verenigde Naties voor duurzame ontwikkeling (de SDGʼs), met name SDG 1, niet worden gehaald.

Bij BRAC, ʼs werelds grootste NGO die wordt geleid door het Mondiale Zuiden, hebben tientallen jaren van ontwerpen, uitvoeren, adviseren over en aanpassen van armoedebestrijdingsmaatregelen ons inzicht gegeven in hoe we armoedebestrijdingsprogrammaʼs en -beleid effectiever kunnen maken.

https://prosyn.org/ATI3uzUnl