ramberg21_Diego Herrera CarcedoAnadolu Agency via Getty Images_russia ukraine Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency via Getty Images

We moeten ons voorbereiden op een Russische nucleaire meltdown

LOS ANGELES – Historisch gezien hebben nederlagen van Rusland in buitenlandse oorlogen, zoals de Russisch-Japanse oorlog van 1904-’05, de Eerste Wereldoorlog en de invasie van Afghanistan in 1979-’89, tot interne onrust geleid, en uiteindelijk tot een regimewisseling. De onuitgelokte aanval van de Russische president Vladimir Poetin op Oekraïne heeft de angst voor een herhaling aangewakkerd, maar deze keer met een nucleaire dreiging die veel groter is dan die van de ineenstorting van de Sovjet-Unie.

Het vooruitzicht is huiveringwekkend. Als het debacle in Oekraïne de binnenlandse legitimiteit van Poetin vernietigt, hoe moeten de Verenigde Staten (en de rest van de wereld) dan reageren op het risico van ‘loose nukes,’ of van een wraakzuchtige leider die ten onder gaat met zijn vinger op de nucleaire knop?

Het antwoord is niet duidelijk, maar een mogelijke oplossing komt uit onverwachte hoek: de  After Action Review on Afghanistan van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De niet-geheime versie, die in juni werd vrijgegeven, geeft een overzicht van de lessen die zijn geleerd uit de mislukte beëindiging van de Amerikaanse militaire missie in dat land en biedt een sjabloon voor betere crisisplanning.

https://prosyn.org/roiNGNtnl